Nikmati keuntungan dividen bulanan di Amal trust hari ini
Tip Persaraan

Amal Trust


Perancangan untuk persaraan yang panjang adalah memenatkan. Tetapi beberapa langkah mudah dapat membantu memastikan anda mempunyai dana yang diperlukan untuk menikmati persaraan anda. Jadilah proaktif tentang memelihara dan meningkatkan simpanan anda untuk bersara dengan tips ini:

 • TIP 1Gambarkan persaraan impian anda

  Sediakan simpanan persaraan anda mengikut konteks pemikirkan gaya hidup dan perkara yang anda ingin capai sebaik sahaja bersara. Sama ada matlamat anda adalah untuk mengembara atau mengecilkan gaya hidup anda, lebih mudah untuk membangunkan rancangan apabila anda menggambarkannya.
 • TIP 2Menilai aset anda

  Lihatlah aset sedia ada yang anda harapkan dimasa persaraan nanti untuk mendapatkan gambaran yang jelas mengenai keadaan kewangan anda di waktu persaraan.
 • TIP 3Teruskan menjana simpanan anda

  Walaupun persaraan semakin hampir buat anda, ia dapat membantu untuk terus menyumbang secara agresif kepada dana persaraan wajib anda. Jimat sebanyak mungkin semasa anda masih bekerja. Strategi lain yang perlu dipertimbangkan boleh termasuk sumbangan bermula kepada Simpanan di Amal-Trust. Tidak ada awal atau terlambat apabila melabur untuk persaraan anda.
 • TIP 4Terus bekerja

  Sekiranya anda menyukai pekerjaan semasa anda, pertimbangkan untuk melanjutkan persaraan anda selama setahun atau dua lagi untuk membantu meningkatkan simpanan anda. Sebaik sahaja anda bersara, anda mungkin memilih untuk bekerja sambilan sehingga simpanan persaraan anda berpotensi untuk terus berkembang.
 • TIP 5Pelan dengan bijak

  Kerana persaraan adalah pengalaman baru, ia adalah tabiat yang belum diamalkan secara berdisiplin. Adalah menjadi idea yang baik untuk mendapatkan bantuan perunding kewangan untuk membantu mengurangkan risiko mengatasi simpanan anda. Perunding kewangan boleh menolong pilihan anda, termasuk membantu anda membangunkan belanjawan persaraan yang dapat membantu anda hidup dengan selesa kelak.
 • TIP 6Bina impian persaraan dengan realistik

  Jika anda tidak dapat menyimpan cukup untuk persaraan yang anda ingini, anda mungkin perlu menetapkan semula pelan anda.

Untuk membantu anda berada di landasan dan mengurangkan kemungkinan kejutan kewangan, semak rancangan anda untuk bersara sekurang-kurangnya setiap tahun, atau sebagai peristiwa penting berlaku sebelum dan selepas anda bersara. Sebagai alternatif, anda boleh mengadakan pertemuan dengan pegawai Amal Trust kami untuk membincangkan keperluan dan matlamat kewangan anda.